Populär punch

År 1820 började nykterhetsrörelsen formas i Sverige. Medlemmar i rörelsen fick bara ta två snapsar varje morgon. De behövde dock inte törsta under resten av dagen, punsch fick de dricka i obegränsad mängd. Det gjorde de också. Vid sekelskiftet drack fem miljoner svenskar ur fem miljoner liter punsch varje år. Nu är vi nio miljoner och vi dricker bara 450 000 liter på ett år.


Punschen är genuint svensk. Det är en dryck som stora delar av svenska folket betraktar som en nationaldryck. Själva ordet punsch är av oklart ursprung men man tror att det kommer ifrån pañc som betyder fem på Hindi. Drycken sägs ursprungligen ha bestått av fem ingredienser: arrak, rosenvatten, citronsaft, socker, te samt olika kryddor. Punsch av olika fabrikat Punschen har varit en både omtvistad och omtyckt dryck i Sverige under drygt 260 år. Var man med i nykterhetsföreningen som började formas runt 1820 (ej helnykterhetsföreningen) fick man dricka två snapsar på morgonen och så mycket punsch man ville.


Arrak från Java
Den viktigaste ingrediensen i punschen är arraken, en spritdryck som påminner om rom och som framställs av sockerrör, ris, melass eller saften av kokos- och dadel-palmer. Arraken tillverkades i Indonesien i staden Batavia på ön Java. Namnet är arabiskt och har betydelsen saften/spriten. Den arrak som finns i punsch idag kommer ifrån just Batavia. Punsch har tillverkats i Sverige sedan 1733. Det var i augusti det året som Svenska Ostindiska Kompaniets långseglare Fredericus Rex Sveciae anlände till Göteborg med sin första sändning av arrak. Arraken kom att bli en oerhört värdefull importvara.Värdet mer än tiodubblades under färden från Indonesien och hem till Sverige. Denna handel med Ostindien fortsatte, arraken flödade in i landet och punschen blev allt vanligare. Under den här tiden rådde det dessutom hembränningsförbud på sprit och detta gjorde att punschen fick en extra hastig spridning. Den gyllengula drycken blev ett välbekant inslag vid många festliga tillfällen.


Kopiösa mängder punsch
Alla vinhandelsfirmor bryggde punschen själva och fram till 1845 såldes all punsch i lösvikt direkt från faten. Det året kom en av Ceder-lundssönerna, Edward, hem från affärsstudier i USA och föreslog att de istället skulle fabrikstillverka punsch på butelj. Det gjorde de och i och med detta hade den kalla punschen fått sitt genombrott. Cederlunds fick snabbt konkurrens när andra vinhandelsföretag (bland annat J N von Bergen & Son och C G Bergs Punschfabrik, båda tillverkare av Carlshamns punsch) insåg vilken guldgruva det var att tillverka punsch.Utbudet blev stort. Olika punsch-märken försågs med slående namn och fantasifulla etiketter. Det fanns bland annat Telefon Punsch och Jernvegs Punsch för tekniskt intresserade, Kavalleri Punsch för uniformerade, Publicist Punsch för journalister, Fin Punsch med bild av kungliga slottet och Hushålls Punsch för vanligt folk. En annan variant var Favorit Punsch. Den kom till när stjärnskådespelaren Gustav Berg-ström satt berusad på en restaurang och beställde in ställets samtliga punschsorter. Han blandade dessa med varandra, svepte drycken, och ropade att detta var hans favoritpunsch. En handlare hörde talas om händelsen, tryckte upp en etikett med Bergströms berömda ansikte och kallade denna nya sort för Favorit Punsch.


Caroric, en världsprodukt
Ägarna till de olika punschfabrikerna tävlade med sin punsch vid olika industrimässor över hela världen. År 1862 deltog Cederlunds i världs-utställningen i London med sin punsch Caloric. Den blev en världs-produkt, näst efter säkerhetständ-stickan var den vår bästa exportvara under något årtionde. När Cederlunds var som störst hade de fabriker i fyra världsdelar och försäljningsagenter över hela världen. Exporten är ändå något som måste ses som en parentes i historien. I huvudsak har punschen varit en svensk dryck för svenskarna.

Runt sekelskiftet såldes cirka fem miljoner liter punsch per år. Det var lika många liter punsch som det fanns människor i Sverige. För att understryka dryckens enorma popularitet kan nämnas att i 1853 års katalog från Reijmyre glasbruk fanns inte mindre än 48 olika punschglas. Kosta glasbruk hade samma år 17 olika modeller.

 

Punschen tappar mark
Under första och andra världskriget blev det omöjligt att få tag i punschens viktigaste beståndsdel, arraken, vilket medförde att vi bytte dryckesvanor. Punschen tappade mark och istället drack Stora Stycketsvenskarna eau-de-vie-groggar på 20-talet och gin och tonic på 30-talet och därefter främst whiskey. Ekliggaren "Stora stycket" Mellan 1914 och 1922 inlöstes alla landets vinhandelsfirmor och 1917 bildades Vin & Sprit-centralen. Då övertogs också punschtillverkningen av detta företag. Förutom recepten, tog man över de stora ekliggare (ekfat) som Cederlunds hade använt i sin tillverkning. Deras klassiska ekliggare "Stora stycket" med inskriptionen "Godh wahra roosar sigh sjelf" används än idag. Cedelunds klassiska ekliggare "Stora stycket" Volymen på fatet är 24 000 liter och det inköptes av Edward Cederlund år 1889 vid industrimässan i Paris. Vin & Sprit tillverkar numera sin punsch i Sundsvall, där de flesta sorterna får mogna på ekfat i cirka ett halvår.


Ost, pepparkakor och punsch

Nu för tiden säljs ungefär 450 000 liter punsch per år. Man serverar drycken varm till ärtsoppan på torsdagar men punschen är också något av en studenttradition. Studentmiddagar avslutas ofta med en kopp kaffe och (minst) en kall punsch. Den används också för smaksättning av bakverk och desserter och för den mest nyfikne är en riktigt kraftig grönmögelost tillsammans med pepparkakor och punsch en mycket spännande smakupplevelse. Det är inte bara ärtsoppa, ost och kaffe som hör ihop med punsch utan även sång. Få drycker är så besjungna som punschen. Alltsedan Bellmans dagar har poeter och trubadurer hyllat dess njutbara doft och dess himmelska smak.